Pon – Čet: 7 – 22; Pet: 7 – 20

Zabranjene namirnice za dijabetičare: Što izbjegavati?

Zabranjene namirnice za dijabetičare: Što izbjegavati?

Zabranjene namirnice za dijabetičare: Što izbjegavati?

Zabranjene namirnice za dijabetičare: Što izbjegavati?
Lorena Šmic

Lorena Šmic

nutricionistica

Lorena Šmic

Lorena Šmic

nutricionistica

Dijabetes je, nažalost, bolest modernog doba, od koje danas boluje skoro svaka treća osoba. Bez obzira na to jeste li vam tek nedavno dijagnosticirani ili živite s dijabetesom već godinama, jedno je sigurno prehrana je ključna. 

Kroz prehrambene smjernice i savjete, do sad sam puno ljudi vodila kroz njihova putovanja kroz prehrambene promjene koje dijabetes zahtijeva. Puno sam puta svjedočila velikim uspjesima gdje su stvaranjem kontroliranih nivoa šećera u krvi ljudi, smanjili svoje simptome i vratili se osobama koje mogu kontrolirati svoje tijelo i želje. 

To sve možete i vi personaliziranim planom prehrane koji uklanja određene namirnice. U ovom ću članku objasniti koje namirnice bi osobe s dijabetesom trebale izbjegavati i zašto, kao i zašto i kako vam prehrana može pomoći u svakodnevnom životu.

Što je dijabetes?

Dijabetes je kronična bolest koja se pojavljuje kada tijelo ne može pravilno regulirati razinu šećera (glukoze) u krvi. To se zbiva zbog nedostatka inzulina (hormona koji pomaže glukozi da uđe u stanice) ili zato što stanice postaju otporne na samo djelovanje inzulina.

 

Postoje dva tipa dijabetesa, ali najčešći oblik je dijabetes tipa 2.

Vrste dijabetesa

Dijabetes tipa 1

Autoimuna bolest kod koje gušterača ne proizvodi dovoljno (ili uopće) inzulina.

Dijabetes tipa 2

 

Najčešće je povezan s prehranom, pretilošću i sjedilačkim načinom života; tijelo proizvodi inzulin, ali stanice ga ne koriste djelotvorno.

Gestacijski dijabetes

Pojavljuje se tijekom trudnoće i obično nestaje nakon poroda, ali povećava rizik za dijabetes tipa 2 i u nekim slučajevima može se prenijeti i na dijete.

Simptomi dijabetesa i prevencija

Neki od simptoma dijabetesa su:  pojačana žeđ i učestalo mokrenje, umor, gubitak težine (tip 1) ili debljanje (tip 2), zamagljen vid, sporo zacjeljivanje rana.

Kao i kod svake bolesti, najvažnija je prevencija, zatim pravovremeno otkrivanje i liječenje, a ne zanemarivanje.

 

Dakle, ako imate neke od gore navedenih simptoma (i to je u vašoj povijesti bolesti), a još vam nije dijagnosticiran dijabetes, preporučam da se obratite svom liječniku kako bi oni mogli odmah započeti liječenje, prirodno ili ne.

 

Ako se dijabetes ne liječi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput bolesti srca, oštećenja bubrega, gubitka vida i problema sa živcima. Dijabetes se liječi redovitim praćenjem razine šećera u krvi, korekcijom prehrane i izbacivanjem namirnica koje mogu uzrokovati više štete nego koristi. Poželjno je i uvođenje tjelesne aktivnosti. Od svih čimbenika, prehrana ima najveći utjecaj na kontrolu šećera u krvi, stoga je važno znati koju hranu izbjegavati.

Razlika između GI i GL

Glikemijski indeks (GI)GI je mjera koja pokazuje koliko brzo određena namirnica podiže razinu šećera u krvi.  Sukladno tome namirnice s visokim GI uzrokuju brzi i nagli porast šećera u krvi, dok namirnice s niskim GI omogućavaju sporiji te stabilniji porast.

Glikemijsko opterećenje (GL) – GL uzima u obzir i GI i količinu ugljikohidrata u standardnoj porciji hrane te se izračunava prema formuli:

GL = (GI x grama ugljikohidrata) ÷ 100

GL daje precizniju sliku učinka hrane na šećer u krvi jer pokazuje koliko će ugljikohidrati iz stvarne porcije utjecati na razinu šećera.

Pravilno planiranje obroka: kombinacija GI i GL pomaže dijabetičarima razumjeti kako određena hrana ili obrok utječu na šećer u krvi omogućujući bolju kontrolu.

Za osobe s dijabetesom najvažnije je spriječiti hiperglikemiju (visoke skokove šećera u krvi). Poimanje GI i GL može spriječiti skokove šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od hiperglikemije. Obroci bogati vlaknima i pravilno uravnoteženi obroci ne samo da pružaju dulji osjećaj sitosti i sprječavaju nagle skokove šećera u krvi, već pomažu u regulaciji tjelesne težine, što je ključno za osobe s dijabetesom tipa 2. GI je koristan za odabir namirnica (za dijabetičare je poželjno da biraju namirnice s nižim GI kako bi izbjegli nagle skokove šećera). Ali neke namirnice s visokim GI imaju nizak GL (npr. lubenica ima visok GI, ali nisku GL zbog niskog sadržaja ugljikohidrata u porciji).

Preporučeni članak

Glikemijski index

Pročitajte više o tome kako glikemijski indeks može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i spriječiti razvoj kroničnih bolesti poput dijabetesa.

Kako vlakna i ostale namirnice usporavaju nagle skokove šećera?

1.Vlakna

Vlakna, posebno topiva vlakna, poput onih iz zobi, mahunarki, voća i povrća, usporavaju probavu i apsorpciju ugljikohidrata. Zašto? Vlakna stvaraju gelastu masu u probavnom traktu, i time usporava apsorpciju glukoze u krv. Obroci bogati vlaknima imaju niži GI jer se i šećeri razgrađuju postepeno. Također povećavaju osjetljivost na inzulin: Dugotrajna konzumacija vlakana povezana je s poboljšanom osjetljivošću na inzulin.

Primjer: Jabuka s korom ima značajno manji učinak na šećer u krvi nego jabuka bez kore ili sok od jabuke jer vlakna iz kore usporavaju apsorpciju šećera.

2. Kombinacija s proteinima i mastima

Proteini i zdrave masti također usporavaju skokove šećera u krvi jer uz kombinaciju šećeri se kao i u slučaju kod vlakana dulje probavljaju. Probava proteina i masti zahtijeva više vremena, što usporava pražnjenje želuca i apsorpciju ugljikohidrata. Obroci koji uključuju proteine i zdrave masti, poput orašastih plodova, avokada ili maslinovog ulja, održavaju razinu šećera stabilnijom.

Primjer: Konzumacija kriške kruha od cjelovitih žitarica s maslacem od kikirikija uzrokovat će manji skok šećera nego sama kriška kruha.

Primjer loše kombinacije

Bijela tjestenina s umakom od rajčice (visok GI, nedostatak vlakana).

Primjer dobre kombinacije

Integralna tjestenina s piletinom i povrćem (niži GI, više vlakana i proteina).

Koje namirnice trebaju izbjegavati dijabetičari i zašto?

Dijabetičari trebaju pažljivo birati što jedu kako bi izbjegli nagle skokove šećera u krvi, inzulinsku rezistenciju i druge komplikacije.

 

Evo popisa namirnica koje su najproblematičnije:

Koje su namirnice dobre, a koje loše za dijabetičare

Rafinirani šećeri i slatkiši

Slatkiši (bomboni, čokolade), pekarski proizvodi (kolači, kroasani), gazirani napici, energetski napici, umjetno zaslađene žitarice.

Zašto ih izbjegavati? Ove namirnice sadrže visok glikokemijski indeks (GI), što znači da brzo podižu razinu šećera u krvi. Osim toga, sadrže prazne kalorije koje nemaju nutritivnu vrijednost, što doprinosi debljanju i dodatno otežava kontrolu šećera. Čestom konzumacijom ovih proizvoda dolazi do inzulinske rezistencije, koje je jedna od ključnih karakteristika dijabetesa tipa 2.

 

Ovu skupinu namirnica poželjno je zamijeniti prirodnim šećerima poput voća i povrća te prirodnih sokova.

Bijelo brašno i proizvodi od bijelog brašna

Bijeli kruh, bijela tjestenina, peciva te mnogi ostali gotovi proizvodi od tijesta.

 

Zašto ih izbjegavati? Bijelo brašno da bi se dobila struktura brašna prolazi intenzivnu obradu tijekom koje gubi vlakna i mikronutrijente. Nedostatak vlakana uzrokuje brzo povećanje razine šećera u krvi jer se ugljikohidrati brzo probavljaju i apsorbiraju. Vrlo lako i sami možete primijete da se razina glukoze brzo povisi nakon obroka bogatog bijelim brašnom. Kada pojedete neki od gore navedenih proizvoda (kada ste jako gladni) taj proizvod vas vrlo brzo zasiti (naglo povisuje razinu glukoze), ali isto tako kako je taj proizvod brzo podigao razinu glukoze  i vas zasitio isto tom brzinom ta razina glukoze opada i samim time raste i glad. Takva vrsta namirnica ne osigurava dugotrajnu sitost.

 

Ovu skupinu namirnica poželjno je zamijeniti integralnim te cjelovitim namirnicama, točnije žitaricama.

Prerađena i gotova hrana

Čips, gotove juhe, mesne prerađevine poput hrenovki i salama, smrznuta gotova jela, brza hrana (hamburgeri, pomfrit).

 

Zašto ih izbjegavati? Iako nisu slatke namirnice i ne svrstavamo ih pod slatko, ali često sadrže skrivene šećere, soli i nezdrave masti. Visoki unos natrija kojim obiluju ove namirnice povisuje krvni tlak te dodatno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Konzervansi i dodaci koji se nalaze u namirnicama (zbog dugotrajnosti) mogu uzrokovati upale u tijelu, što negativno utječe na samu osjetljivost na inzulin.

 

Ovu skupinu namirnica poželjno je zamijeniti sa svježim namirnicama kao što su: piletina, riba, domaće juhe od povrća, domaće paštete.

Zasićene i trans masti

Margarin, pržena jela (pomfrit, pržena piletina), industrijski kolači i keksi, krekeri.

 

Zašto ih izbjegavati? Trans masti povećavaju razinu lošeg kolesterola (LDL) i smanjuju dobar kolesterol (HDL), što povećava rizik od srčanih bolesti. Kod dijabetičara, koji su već u riziku od kardiovaskularnih problema, unos trans masti dodatno pogoršava njihovo stanje.

 

Ovu skupinu izbjegavati i zamijeniti na način da izbjegavate prženje i pohanje u dubokoj masnoći već koristite papir za pečenje, pripremajte kolače  koje u sebi ne sadrže puno kreme.

Voćni sokovi i zaslađeni napici

Voćni sokovi iz tetrapaka, gazirana pića, ledeni čajevi, sportski napici.

 

Zašto ih izbjegavati? Zaslađeni napici bogati su šećerom i pogoršavaju inzulinsku rezistenciju (nagli skokovi glukoze) te česta konzumacija dovodi i do povećanja tjelesne težine. Ujedno  nedostatak vlakana (prisutnih u cijelom voću) čini ove napitke manje pogodnima za kontrolu šećera u krvi.

 

Ovu skupinu kao što je već ranije spomenuto zamijenite vodom ili prirodnim sokovima bez dodanih zaslađivača.

Zašto banane ipak nisu zabranjeno voće za dijabetičare?

Popularno današnjem mišljenju da su banane loše i zabranjene kod dijabetičare, moram vas razočarati i reći kako one nisu strogo zabranjeno voće.  Iako sadrže prirodni šećer (glukozu, fruktozu i saharozu), umjerenom konzumacijom i pravilnim kombiniranjem s ostalim namirnicama nema razloga za izbjegavanjem banana.

 

Zašto je to tako?
Kao što smo ranije spomenuli banane sadrže šećer, ali uvrštavaju se kao namirnice koje imaju umjeren glikemijski indeks (GI), koji se kreće između 42 i 62, ovisno o zrelosti što znači da ne izazivaju nagle i previsoke skokove šećera u krvi. Kako bi se dodatno smanjio skok dobro je da se banane konzumiraju u kombinaciji s izvorima proteina ili zdravih masti, poput orašastih plodova ili grčkog jogurta. Tako banana postaje dio balansiranog obroka koji ne izaziva nagle skokove šećera. Također banana sadrži vlakna koja dodatno usporavaju probavu i apsorpciju šećera u krv što znači da se smanjuje rizik od naglih skokova glukoze nakon konzumacije. Dodatno zelenije (manje zrele) banane sadrže više škroba, koji djeluje slično vlaknima, dok potpuno zrele banane imaju više šećera. Dakle kao dijabetičar birajte manje zrele banane.

 

Općenito banane su bogate hranjivim tvarima poput kalija, magnezija, vitamina B6 i vitamina C. Kalij naročito pomaže u regulaciji krvnog tlaka, što je važno za dijabetičare koji su već u povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Zanima te koje su namirnice zabranjene za dijabetičare i zašto? 🥖🍬 Kroz personalizirane prehrambene smjernice možeš značajno poboljšati kontrolu šećera u krvi i zdravlje. #Dijabetes #Nutricionizam #ZdravaPrehrana

Zatražite podršku stručnjaka za svoje zdravlje

Kontrola dijabetesa zahtijeva veliku pažnju, ali dobra je vijest da ispravna prehrana može učiniti veliku razliku. Eliminacijom problematične hrane i uvođenjem uravnoteženog, personaliziranog plana prehrane možete smanjiti rizik od komplikacija i poboljšati kvalitetu života.

Ako niste sigurni kako započeti ili imate posebne zdravstvene potrebe, kontaktirajte nas. Možemo vam pomoći da razvijete personalizirani plan prehrane koji će zadovoljiti sve vaše potrebe i ciljeve. Ako imate neko drugo zdravstveno stanje ili ste na liječenju, potrebna je konzultacija kako biste bili sigurni da je savjet prikladan za vas.

Podijelite naš sadržaj…