Otorinolaringologija

Problemi s upalama grla, nosne sluznice te uha učestali su problemi kod djece, ali i odraslih. Stoga Vam u Poliklinici Adarta nudimo pregled otorinolaringologa, toaletu uha, fiberendoskopiju…

Oštećenje i gubitak sluha možete provjeriti putem pretraga tonske audiometrije te timpanometrije koje također nudimo u našoj Poliklinici.

Naše usluge

Prepustite svoje zdravlje našem stručnom osoblju i slobodno nas kontaktirajte za dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju!

Cjenik

Naziv uslugeRedovna cijenaCijena s popustom 10%
Specijalistički pregled (uho, grlo, nos )55,56 € 50,00 €
Specijalistički pregled + timpanometrija (TPG)77,78 € 70,00 €
Timpanometrija22,22 € 20,00 €
Kontrolni specijalistički pregled 44,44 € 40,00 €
Konzultacije44,44 €40,00 €
Fiberendoskopija: odrasli77,78 € 70,00 €
Fiberendoskopija: djeca 66,67 € 60,00 €
Mikrotoaleta oba uha44,44 € 40,00 €
Toaleta uha30,00 € 27,00 €
Inhalacije22,22 € 20,00 €
Audiometrija44,44 € 40,00 €
Policeriranje7,77 € 7,00 €
Cijena s popustom 10% odnosi se na gotovinsko plaćanje

Često postavljana pitanja

Pregled otorinolaringologa obuhvaća pregled uha pomoću otoskopa, pregled nosa pomoću nosnog spekuluma, pregled grla (indirektna laringoskopija ), te pregled štitnjače i limfnih  čvorova u predjelu glave i vrata (palpacija).

Ovim se pregledom omogućuje se otkrivanje i rana dijagnostika raznih bolesti uha, nosa i grla.

 

Osim specijalističkog pregleda, u Poliklinici Adarta moguće je učiniti i niz dijagnostičko-terapijskih postupaka i zahvata: fiberendoskopiju epifaringsa, te donjeg dijela ždrijela i glasnica, ultrazvuk, laringoskopiju, inhalacije, ispiranje i toaletu uha, bakteriološke briseve…

Liječnički savjet potražite kada se dijete ili odrasla osoba žali na bol ili pritisak u uhu, ako uočite istjecanje krvi i/ili gnoja iz uha, primjetite crvenilo oko i iza uha. Kod manje djece prisutna je razdražljivost i slabi tek. Povišena temperatura može i ne mora biti prisutna. Mala djeca mogu povlačiti uši i ne odgovarati uobičajeno na zvukove.

 

Liječnik će postaviti dijagnozu na osnovi anamneze i fizikalnog pregleda. Upotrijebiti će otoskop i pogledati postoji li u unutrašnjosti uha crvenilo i tekućina iza bubnjića. Ako se bubnjić ne pomiče slobodno, to je znak da se tekućina može nalaziti u srednjem uhu. Izbočeni bubnjić ili bubnjić promijenjene boje može upućivati na infekciju. U nekim slučajevima može preporučiti timpanometriju ili audiogramsko ispitivanje, posebno ako dijete ima tekućinu u srednjem uhu već neko vrijeme. Timpanometrijskim ispitivanjem se mjeri koliko se bubnjić pomiče odgovarajući na tlak zraka. Kod audiogramskog ispitivanja koriste se zvukovi različitih frekvencija kako bi se provjerilo postoje li znakovi gubitka sluha.

 

Većina upala uha prestaje sama od sebe nakon samo nekoliko dana pa će biti dovoljna simptomatska terapija (analgetici, antipiretici, dekongestivne kapi/sprejevi za nos), a antibiotike pripisujemo samo kod jačih upala (jer oni neće ukloniti tekućinu iz srednjeg uha, ali pomažu u spriječavanju razmnožavanja bakterija). Većina djece može imati tekućinu u ušima čak i 2 mjeseca nakon što je prestala upala. To ne predstavlja problem osim ako utječe na sluh.

Cjevčice za drenažu postavljaju se ako dijete ima tekućinu u srednjem uhu koja utječe na njegov sluh ili ima ponavljane upale uha koje ne prolaze nakon liječenja antibioticima, otorinolaringolog može predložiti postavljanje cjevčice za drenažu u bubnjić. Taj postupak se naziva miringotomija, a obzirom da se obavlja kirurški, kod djece zahtijeva opću anesteziju. Time se potpomaže istjecanje tekućine i ujednačavanje tlaka između srednjega i vanjskog uha pa se djetetov sluh popravlja. Kako djetetov bubnjić raste, cjevčica u većini slučajeva na kraju bude izgurana i otvor za drenažu spontano zaraste.

Pregled sluha potrebno je napraviti kada :

  • osoba počinje glasnije pričati,
  • kada postoji stalna potreba od drugih da  se ponovi rečeno,
  • kod naprezanja osobe da bolje čuje,
  • kad postoji  nerazumijevanje razgovora, pogotovo u bučnijim situacijama, 
  • kada je osoba mišljenja kako svi drugi nerazgovijetno pričaju i mumljaju,
  • kada osoba poglašnjava televizor ili radio,
  • kod pojave zujanja u jednom ili oba uha,
  • kada osoba daje drugima dojam nezainteresirane osobe koja sporo reagira

 

Ako Vi ili Vaši ukućani imate smetnje sluha ili ste se pronašli u jednoj od navedenih skupina, preporučamo ispitivanje u Poliklinici Adarta (tonska audiometrija i/ili timpanometrija).

 

Za sve detaljnije informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Rezervacija termina

Kliknite ispod za rezervaciju termina