nutricionistica
nutricionistica
Kao nutricionist, kroz svoj rad često nailazim na klijente koji posežu za dodacima bez da u potpunosti razumiju kako ih pravilno koristiti i koje rizike mogu donijeti (ponekada i više štete nego koristi). Zbog toga se je važno informirati prije nego što ih uključite u svoju svakodnevnu rutinu.
U ovom članku proći ćemo ključne dodatke prehrani (vitamin C, vitamin D, cink i beta-glukan) za jačanje imuniteta, ukazati na rizike prekomjernog unosa, posljedice nedovoljnog unosa te kome se pojedini dodaci ne preporučuju. Svatko je individua sa specifičnim potrebama, stoga je ključno donositi informirane odluke o dodacima prehrani te se, ako je potrebno, savjetovati s nutricionistom ili liječnikom prije početka korištenja.
Prednosti i rizici uzimanja dodataka prehrani
U današnje vrijeme, ͏gdje ͏smo svaki dan izloženi stresu, ͏lošoj hrani i raznim drugim izazovima za naše͏ zdravlje, potreba za jačanjem ͏imuniteta postaje sve bitnija. Također sa dolaskom ͏hladnijih mjeseci, mnogi se pitaju kako najbolje ͏pomoći tijelu u͏ borbi ͏protiv prehlada͏ i virusa. Tu dolaze dodaci ͏prehrani koji su͏ postali važan alat za sve koji žele ojačati svoj imunitet i poboljšati kvalitetu života.
Iako su dodaci prehrani ͏lako dostupni njihova sigurnost i potreba za svakodnevnim unosom nije uvijek jasna.
Vitamin C
Vitamin C je najpoznatiji nutrijent i dodatak prehrani za jačanje imunološkog sustava. Djeluje kao snažan antioksidans, pomažući u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, ima važnu ulogu u proizvodnji kolagena, koji je bitan za održavanje zdravlja kože, prvog obrambenog sloja tijela.
Osim toga, potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje su ključne za borbu protiv infekcija. Istraživanja su dokazala da redoviti unos vitamina C skraćuje trajanje prehlade i smanjuje težinu simptoma.
Posljedice nedovoljnog unosa:
Nedostatak vitamina C može uzrokovati oslabljeni imunitet, povećanu sklonost infekcijama i slabiju regeneraciju tkiva. Ekstremni nedostatak dovodi do skorbuta, bolesti koju karakteriziraju slabost, krvarenja desni i bolovi u zglobovima.
Rizik prekomjernog unosa:
Vitamin C je vitamin koji je topljiv u vodi i višak se izlučuje urinom, ali prekomjerni unos vitamina C (više od 2000 mg dnevno) može izazvati probavne smetnje, uključujući proljev, mučninu i grčeve. Dugoročno prekomjeran unos može povećati rizik od bubrežnih kamenaca kod osjetljivih osoba.
Smjernice
Općenito se preporučuje unos kroz hranu (voće i povrće poput naranči, bobičastog voća i paprike). Dodaci vitamina C mogu biti korisni u zimskim mjesecima ili u slučajevima povećanih potreba (npr. kod pušača ili osoba pod stresom). Osobe s poremećajem metabolizma željeza, trebaju izbjegavati visoke doze vitamina C jer može povećati apsorpciju željeza i dovesti do toksičnosti.
TRUDNICE I DOJILJE bi se trebale konzultirati s liječnikom prije uzimanja visokih doza.
PUŠAČI imaju specifičan odnos s vitaminom C jer njihovo tijelo zahtijeva veću količinu u usporedbi s nepušačima. To je zbog činjenice da pušenje uzrokuje povećani oksidativni stres i proizvodnju slobodnih radikala. Nedostatak vitamina C uz pušenje dodatno oslabljuje imunitet, dovodi do slabije i sporije regeneraciju tkiva i zacjeljivanja rana. Tokom duljeg perioda dodatno se povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti kao što su: bolesti srca i rak. Za razliku od vitamina C, dodaci prehrani poput beta-karotena, te određeni oblici vitamina A i vitamina E su štetni za pušače jer istraživanjima je dokazano kako su povezani s povećanim rizikom od raka pluća. Pušačima se preporučuje da pažljivo biraju dodatke prehrani i konzultiraju se s liječnikom ili nutricionistom prije uzimanja istih. Najbolji način za očuvanje zdravlja je prestanak pušenja, dok bi suplementacija vitaminima trebala biti prilagođena individualnim potrebama.
Vitamin D
Vitamin D, poznat i kao “sunčani vitamin”, ključan je za zdravlje kostiju, ali i za podršku imunološkom sustavu, posebno u borbi protiv respiratornih infekcija.
Ima važnu ulogu u regulaciji imunološkog sustava, posebno u aktivaciji T-stanica, koje su važne u borbi protiv infekcija.
Istraživanjima je dokazano kako je nedostatak vitamina D povezan s povećanom osjetljivošću na infekcije (posebno respiratorne infekcije). Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, no zbog modernog načina života i tijekom zimskim uvjeta mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti. Iz tog razloga važno je unositi vitamin D i kroz dodatke prehrani.
Posljedice nedovoljnog unosa:
Nedostatak vitamina D povezuje se s većom osjetljivošću na infekcije, kao i s povećanim rizikom od autoimunih bolesti. Kod djece, može dovesti do rahitisa, dok kod odraslih može uzrokovati osteomalaciju (omekšavanje kostiju).
Rizik prekomjernog unosa:
Prekomjeran unos vitamina D (više od 4000 IU dnevno) može dovesti do hiperkalcemije (povišene razine kalcija u krvi), što može uzrokovati mučninu, slabost, te u težim slučajevima oštećenje bubrega.
Smjernice
Osobe koje žive u područjima s malo sunčeve svjetlosti, stariji ljudi, trudnice i osobe s tamnijom kožom često imaju veće potrebe za dodatkom vitamina D.
Osobe s bolestima bubrega, hiperkalcemijom ili sarkoidozom trebale bi izbjegavati visoke doze vitamina D te se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani.
Cink
Cink je esencijalan mineral sudjeluje u razvoju i funkciji imunoloških stanica poput neutrofila i T-limfocita. Pomaže tijelu u borbi protiv virusa i bakterija te ubrzava zacjeljivanje rana. Nedostatak cinka povezan je s povećanom osjetljivošću na infekcije, dok adekvatan unos posebno dodaci ukoliko se uzimaju unutar 24 sata od početka prehlade mogu smanjiti samo trajanje i simptome prehlade.
Posljedice nedovoljnog unosa:
Nedostatak cinka može oslabiti imunološki odgovor, usporiti zacjeljivanje rana te povećati rizik od infekcija, osobito respiratornih. Nedostatak je također povezan s povećanom osjetljivošću na proljev i gubitak okusa i mirisa.
Rizik prekomjernog unosa:
Prekomjeran unos cinka (više od 40 mg dnevno) može oslabiti imunološki sustav, uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev. Dugoročno prekomjerni unos može poremetiti apsorpciju drugih minerala poput bakra i željeza, te dovesti do anemije.
Smjernice
Osobe s poremećajima probavnog sustava ili starije osobe, koje mogu imati smanjenu apsorpciju cinka, često trebaju dodatke. TRUDNICE bi također trebale osigurati dovoljan unos cinka, no unos treba biti kontroliran kako bi se izbjegao višak.
Probiotici
Probiotici su korisne bakterije koje pomažu održati ravnotežu crijevne mikroflore, što je ključno za zdravlje imunološkog sustava. Crijeva su dom većine stanica imunosnog sustava, te je zdrava crijevna flora važna za optimalnu imunološku funkciju. Probiotici ne samo da pomažu u probavi, već potiču proizvodnju antitijela i jačaju prirodne obrambene mehanizme organizma.
Posljedice nedovoljnog unosa:
Nedostatak korisnih bakterija u crijevima može dovesti do disbioze, koja je povezana s povećanom osjetljivošću na infekcije, kroničnim upalnim bolestima, kao i probavnim problemima poput sindroma iritabilnog crijeva.
Rizik prekomjernog unosa:
Iako probiotici obično imaju visoku sigurnosnu granicu, kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom (npr. kod onih koji uzimaju imunosupresive ili imaju ozbiljne bolesti) probiotici mogu izazvati infekcije. Preporučuje se oprez kod ovih populacija.
Smjernice
Probiotici su korisni za osobe koje često imaju probavne smetnje, pate od sindroma iritabilnog crijeva, ili su koristile antibiotike. Kod OSOBA S IMUNOSNIM POREMEĆAJIMA i TRUDNICA, potreban je oprez te se preporučuje savjetovanje s liječnikom.
Beta-glukan
Beta-glukan je vlakno koje se nalazi u kvascu, gljivama i žitaricama, a pokazalo se da stimulira imunološki sustav, posebno u borbi protiv infekcija i upalnih stanja.
On djeluje kao imunomodulator, što znači da može aktivirati i pojačati određene dijelove imunološkog sustava.
Konzumacijom beta-glukan, dolazi do stimuliranja rada bijelih krvnih stanica koje imaju važnu ulogu u prepoznavanju i uništavanju patogena poput bakterija i virusa. Istraživanjima je dokazano da stimuliraju imunološki sustav tako što dovode do bržeg uništenja mikroorganizama (utvrđene su manje infekcije, manja pojavnost sepse).
Posljedice nedovoljnog unosa:
Iako nije esencijalan u tradicionalnom smislu, nedovoljan unos beta-glukana može značiti manje podrške imunološkom sustavu, osobito kod osoba koje su pod povećanim rizikom od infekcija (npr. stariji ljudi).
Rizik prekomjernog unosa:
Do sada nije utvrđen značajan rizik od prekomjernog unosa beta-glukana, ali prekomjerno uzimanje dodataka vlakana može dovesti do probavnih smetnji poput nadutosti i plinova.
Smjernice
Beta-glukan je siguran za većinu populacija, ali OSOBE S AUTOIMUNIM BOLESTIMA trebaju se konzultirati s liječnikom prije korištenja. Također, trudnice i dojilje trebaju biti oprezne i konzultirati stručnjaka.
Selen
Selen je esencijalni mineral koji ima važnu ulogu u antioksidativnoj obrani tijela i podržava funkciju imunološkog sustava te je važan i za funkcioniranje štitnjače. Djeluje sinergijski s vitaminom E u borbi protiv oksidativnog stresa.
Posljedice nedovoljnog unosa:
Nedostatak selena može oslabiti imunološki odgovor, povećati osjetljivost na virusne infekcije i uzrokovati kardiovaskularne probleme te poremećaje štitnjače.
Rizik prekomjernog unosa:
Prekomjerni unos selena također može biti toksičan te uzrokovati simptome kao što su: mučnina, povraćanje, gubitak kose, oštećenje noktiju. Kao što je prethodno spomenuto važan je za funkciju štitnjače, ali osobe s autoimunim bolestima štitnjače, poput Hashimotovog tireoiditisa, prekomjeran unos može biti opasan. Može dovesti do toksičnosti, pogoršati simptome te uzrokovati disfunkciju štitnjače.
Smjernice
Ljudi koji unose dovoljno selena kroz hranu (oni koji konzumiraju velike količine brazilskih oraščića) preporučuje se izbjegavanje dodataka selena kako bi izbjegli rizik prekomjernog unosa. OSOBE S AUTOIMUNIM BOLESTIMA ŠTITNJAČE trebale bi pažljivo pratiti unos selena i konzultirati se s liječnikom prije uzimanja dodataka ovog minerala.
Prije nego posegnete za dodacima prehrani, važno je znati kako ih pravilno koristiti i razumjeti moguće rizike. Otkrijte više o vitaminu C, D, cinku, probioticima i beta-glukanu te kako najbolje podržati svoj imunitet! 👇 #zdravlje #nutricionizam #dodaciPrehrani
Premda dodaci prehrani jesu korisni u jačanju imuniteta, važno je razumjeti da nisu svi dodaci jednako potrebni za svakoga. Svaka osoba ima individualne potrebe ovisno o svojoj prehrani, načinu života i zdravstvenom stanju.
Prekomjeran unos određenih dodataka može izazvati ozbiljne nuspojave, dok nedostatak ključnih nutrijenata može oslabiti tijelo i imunološki sustav. Ključ uspješne suplementacije leži u balansu i informiranom pristupu.
Ukoliko želite ojačati vaš imunitet i ne znate unosite li dovoljno vitamina putem prehrane i odlučili ste se za dodatke, a pritom se ne snalazite u moru informacija tu sam za vas.Kao nutricionist, uvijek preporučujem individualizirani pristup. Personalizirani plan prehrane, prilagođen vašim potrebama i zdravstvenom stanju, najbolji je način za održavanje jakog imuniteta i optimalnog zdravlja.